U sklopu petog po redu Kongresa poduzetnica 2020 -  najvećeg okupljanja žena u biznisu jugoistočne Europe

Bit će dodijeljene nagrade Naj-poduzetnice za koje su danas otvorene prijave

 

 

(Zagreb, 04. siječnja 2020.) Pet godina djelovanja Ženskog poduzetničkog centra, po aktivnostima koje provodimo najveće, te po članstvu, najbrojnije nevladine i nepolitičke asocijacije ne samo Hrvatske, nego i jugoistočne Europe, koja okuplja vlasnice i vlasnike tvrtki i obrta, ali i sve one koji to žele postati u ovom dijelu Starog kontinenta, obilježiti ćemo kroz cijelu 2020. godinu brojnim sadržajima, projektima i aktivnostima.

Među prvima na našem petom po redu Kongresu poduzetnica, koji će se održati kao najveće poslovno okupljanje žena u poduzetništvu, 08. ožujka ove godine u Zagrebu, dodjelom nagrada Naj-poduzetnica u nekoliko kategorija.

Prijave za ovu nagradu otvorene su od subote, 04. siječnja do utorka, 04. veljače 2020. nakon čega će žiri odlučiti o Naj-poduzetnici u tri kategorije:

  1. Naj-poduzetnica (glavna nagrada - bit će dodijeljena poduzetnici koja je primjer odgovornog, poštenog, inspirativnog te angažiranog gospodarskog djelovanja u ovom dijelu Europe i koja je nepresušni izvor pozitivnog primjera kojega trebaju sve vlasnice tvrtki i obrta slijediti u svom poslovnom moralu i elanu)
  2. Naj-inspiracija (za poduzetnice koje su svojim djelovanjem, poslovanje, društvenim i gospodarskim angažmanom stalni izvor motivacije za sve koji posluju na realnom tržištu)
  3. Naj-početnica (nagrada za mlade poduzetnice do 35 godina koje su otvorile svoje tvrtke i obrte, a s ciljem da im i kroz ovu nagradu pomognemo u njihovom stasavanju i poduzetničkom sazrijevanju).

Osim ove tri nagrade u tri kategorije koje će se dodijeliti poduzetnicama, natječaj je otvoren i za naše kolege u poduzetništvu za kategoriju:

Naj-poduzetnik (nagrada će biti dodijeljena jednom vlasniku tvrtke ili obrta koji svojim primjerom nesebičnog pomaganja ženama u poduzetništvu, suradnjom, te aktivnošću pomaže dokidanju diskriminacije koju žene svakodnevno osjećaju u društvenom, te gospodarskom angažmanu u Hrvatskoj)

 

- Cilj je Ženskog poduzetničkog centra i kroz otvoreni natječaj za Naj-poduzetnicu u nekoliko kategorija animirati sve vlasnice tvrtki i obrta, ali i naše kolege poduzetnike da se prijave jer samo zajedničkom promocijom možemo puno toga učiniti za sve one koji djeluju na realnom tržištu. Mnogi članovi i članice Ženskog poduzetničkog centra uložili su veliki trud, znanje i vrijeme da bi postigli izuzete rezultate u svojim djelatnostima, a ovaj natječaj je idealna prilika da budu nagrađeni upravo od sebi sličnih - poduzetnica i poduzetnika kojima su uzor i motivacija u svom tržišnom angažmanu. Stoga pozivamo sve zainteresirane poduzetnice i poduzetnike iz Lijepe naše da se prijave na natječaj i predstave svoja najveća poslovna postignuća – izjavila je zamjenica direktorice Ženskog poduzetničkog centra Slavica Šipicki, predsjednica Ocjenjivačkog žirija.

Nagrade u sve četiri kategorije svečano će se uručiti na ovogodišnji Međunarodni dan žena u sklopu Kongresa poduzetnica, a sve prijave obavljaju se putem maila:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (motivacijskim pismom te dostavom podataka fizičke osobe prijavitelja, te pravne osobe ili obrta prijavitelja)

Ocjenjivački sud pregledat će sve prijave te do 20. veljače ove godine donijeti odluku o izboru nagrađenih u svim kategorijama Naj-poduzetnice 2020. 

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije u razdoblju od 23. – 29.1.2020. godine na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

- H 49.32 – Taksi služba,

- I 56.2 – Djelatnosti keteringa i ostale djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i

- M 74.20 – Fotografske djelatnosti.

Podsjećamo obrtnike da budu oprezni u postupanju s ponudama za objavu njihovih podataka u različitim „registrima“.

Posljednja u nizu takvih ponuda jest i ona za upis u EU Business Register 2020/2021.

Molimo obratite pažnju da se ne radi o obvezi nego o ponudi.

Dostava ponuda za upis podataka obrta u komercijalne poslovne adresare postala je stalna praksa koja se nudi poduzetnicima. 

Nemate nikakvu obvezu prihvatiti ponuđeno niti objavljivati svoje podatke.

Također, nema propisa koji bi vas na to primorao jer se sve obvezne pristojbe kod otvaranja obrta moraju uplatiti prije upisa u Obrtni registar.

Skrećemo pažnju da potpisom i ovjerom ponude dajete izjavu volje o prihvaćanju ponude i narudžbi za uvrštavanje u adresar po ponuđenoj cijeni i uvjetima.

Stoga ne potpisujte i ne šaljite dobiveni obrazac natrag pošiljatelju ako niste sigurni da želite naručiti objavu vaših podataka u ponuđenom adresaru i za to platiti traženu cijenu.

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije u razdoblju od 16. – 22.1.2020. godine na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

- C 10.7 – Proizvodnja pekarskih i brašneno-konditorskih proizvoda,

- G 47.7 – Trgovina na malo ostalom robom u specijaliziranim prodavaonicama i

- H 49.39 – Ostali kopneni prijevoz putnika, d.n.

Obrtnici, ako ste u 2019. imali prihod manji od 7,5 milijuna kuna, do 20. siječnja obavijestite Poreznu upravu! 

Podsjećamo obrtnike na izmjene Zakona o porezu na dohodak te Zakona o porezu na dobit koje su stupile na snagu 01. siječnja 2020. Naime, najnovije izmjene brišu dosadašnje uvjete prema kojima je obrtnik u slučaju ostvarenog primitka većeg od tri milijuna kuna morao postati obveznik poreza na dobit. Sada je to obveza samo ukoliko obrtnik ostvari više od 7,5 milijuna kuna.

To će velikom broju obrtnika omogućiti povrat na sustav obračuna poreza prema naplati i vođenju poslovnih knjiga u sustavu poreza na dohodak. Ukoliko pojedini obrtnik temeljem poslovanja u 2019. godini ima osnovu „vratiti“ se u poslovanje dohodaša (odnosno, ako je tijekom 2019. godine ostvario prihode manje od 7,5 milijuna kuna), o istome treba obavijestiti Poreznu upravu do 20. siječnja 2020. godine.

Obrtnici koji su tijekom 2019. godine premašili iznos primitaka u visini 3 milijuna kuna, ne moraju postati obveznici poreza na dobit od 01. siječnja 2020., ako je iznos primitaka manji od 7,5 milijuna kuna, osim ako to sami ne žele.

Obrtnici obveznici paušalnog oporezivanja dohotka krajem svake godine, a najkasnije do 15. siječnja 2020. dužni su predati godišnje izvješće o ostvarenom dohotku u prethodnoj (2019.) godini na Obrascu PO-SD.
Ta je obveza propisana Pravilnikom o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti, članak 7. stavak 4. (Narodne novine 1/2017), čije se odredbe i pripadajući propisani obrasci primjenjuju u poreznim postupcima za 2019. godinu.

Podsjećamo da obrtnik „paušalist“ ne vodi poslovne knjige, osim evidencije o prometu-Obrazac KPR, u kojem je obvezan evidentirati sve iznose naplaćene u gotovini i bezgotovinskim putem.
Izvješćem o ostvarenim primicima na Obrascu PO-SD,  utvrditi će se je li obveznik ostvario veći ili manji dohodak od utvrđenog u rješenju.

Prema Naredbi o načinu uplaćivanja prihoda proračuna, obveznih doprinosa te prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 2019. godini (Nar. nov., br. 12/19. i 61/19.), paušalni porez uplaćuje se na uplatni račun poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak grada / općine prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu obrtnika, uz oznaku modela uplate HR 68, brojčane oznaka poreza na dohodak koji se utvrđuje paušalno – 1449, te OIB-a fizičke osobe.

Na isti uplatni račun uplaćuje se i razlika manje uplaćenog paušalnog poreza na dohodak za proteklu godinu, a koja je utvrđena prema godišnjem izvješću koje se podnosi na Obrascu PO-SD. Obrtnici su razliku godišnjega paušalnog poreza obvezni uplatiti s danom podnošenja izvješća, a najkasnije do 15. siječnja 2020. godine za 2019. godinu.

Sve o poslovanju obrtnika  „paušalista“ možete pročitati na web stranici HOK-a u rubrici Paušalno oporezivanje dohotka: www.hok.hr/gospodarstvo/obrtnicka_pocetnica/pausalno_oporezivanje_dohotka

Stranica 1 od 10

Iznajmljujemo 2 poslovna prostora u zgradi Doma obrtnika, Kurilovečka 5, Velika Gorica
Iznajmljivanje poslovnog prostora
-Prizemlje 150 m2 + 50 m2 -Prvi kat 30 m2 ....................... Informacije na: 01/6222 110

Please publish modules in offcanvas position.